28.3.08

Veronika Neden Ölmek İstiyor?


yirmidört yaşında ve geçirebileceği her türlü yaşantıyı geçirmiş olan veronika -ki bu da az bir şey sayılmazdı- her şeyin ölümle son bulacağından hemen hemen emindi. intharı bu yüzden seçmişti ya işte: en sonunda özgürlük. sonsuza varan unutuş.
çok derinlerde bir yerde gene de bir kuşku vardı aslında: ya tanrı varsa? binlerce yıllık uygarlık tarihi intiharı tabulaştırmış, tüm dinler bunu yasaklamıştı. insanoğlu yaşam mücadelesi vermeli, boyun eğmemeli. insanoğlu üremeli ve üretmeli. toplumun çalışacak birilerine ihtiyacı var. bir çift, aralarındaki aşk bitmişse bile birlikte kalmak durumundadır, her ülkenin askerlere, politikacılara, sanatçılara gereksinimi vardır.



"tanrı varsa, ki ben olmadığına gerçekten inanıyorum, insan aklının sınırları olduğunu da bilir. yoksulluğu, haksızlığı, açgözlülüğü, yapayalnızlığı, bütün bu karmaşayı o yaratmadı mı? mutlaka çok iyi niyetlerle girişmiştir bu işe, ama sonuçlar bir felaket. tanrı varsa, bu dünyayı erkenden terk etmeyi seçen yaratıklara karşı cömert davranacaktır, hatta bizleri burada vakit harcamaya zorladığı için özür bile dileyebilir."

3 yorum:

dream endless. dedi ki...

Werther ve Veronika'nin ask yasadigi bir kitap cok eglenceli olabilirdi.

eloise vera dedi ki...

werther i okumadım aslında. erteliyorum bir şekilde. okuduysan doğrudur dediğin (:

dream endless. dedi ki...

Veronika'yi okumus ve sevdigi belli olan birinin Werther'i okumamis olmasi buyuk talihsizlik, ve lakin eminim ki seveceksinizdir okursaniz; o yuzden ertelemeyiverin, kendi iyiliginiz icin.